İşitme Cihazına Alışma

İşitme cihazı bana nasıl yardimci olur ?

İşitme testlerine dayanarak, KBB uzmanı cihazın gerekli olup olmadığinı ve kayba bağlı olarak tip ve modelini söyleyebilir.

İşitme cihazlari, sensorineural tip kayıplarda, hastanin duyma ve anlama düzeyinin gelişmesinde kismen faydalı olur.

İşitme cihazı seçerken, uzman; duyma kabiliyeti, is ve ev faaliyetleri, fiziksel durum, kullanilan ilaçlar gibi degiskenleri dikkate alır.

Uzman ile beraber bir veya iki kulaga cihaz gerekebilecegine karar verilebilir. Iki kulaga cihaz takmak seslerin dengelenmesinde, gürültülü ortamlarda kelimeleri anlama düzeyinin gelismesinde ve seslerin kaynaginin belirlenmesinde hastaya daha yardimci olmaktadır.

İşitme cihazına alışma Süreci:

Eger ilk defa bir isitme cihazi kullaniyorsaniz alişmaniz biraz zaman alacaktir. Bu zaman yaşiniza, isitme kaybinizin derecesine ve cihazinizi kullanma isteginize göre degisiklik gösterir. Yapilan arastirmalarda bu sürenin 5-25 gün arasinda degistigi belirlenmistir.

Cihazinizi ilk kullanmaya basladiginizda bazi sesler size rahatsizlik verebilir. Özellikle uzun bir süreden beri isitme kaybi olan insanlar, normal duyan insanlarin çevresinde duymaya alistigi sesleri (özellikle rüzgar ve trafik seslerini) zamanla unutmuşlardir. Bir cihaz kullanilmaya baslandiginda bu sesler de daha öncekinden yüksek gelecek ve sizi rahatsiz edecektir. Bu ve benzeri sesler hayatin içinde olan sesler oldugu için isitme cihazinizi kullanmaya devam ettiginiz takdirde, biraz istek ve pratikle, bu problemlerin üstesinden gelebiliriz.

İlk günler:

İlk birkaç gün isitme cihazinizi alisik oldugunuz ortamlarda yani evinizde ve isyerinizde, birkaç saat kullanin.

Kendinizi yorgun ve gerilmis hissettiginiz takdirde cihazinizi çikartin. Kendinizi iyi hissettikten sonra tekrar birkaç saat daha takin. Bu alistirmayi her gün artan sürelerle tekrar edin. 7 ila 10 gün içinde cihazinizi sabah takip, aksam çikartabilecek duruma gelmelisiniz.. yüksek sesle kitap veya gazete okuyarak kedi sesinizi dinleyin. Ilk günlerde kendi sesiniz farkli veya yüksek gelebilir. Alisma süreci içinde kendi sesinizdeki farklilik düzelmediyse ve bu size rahatsızlık veriyorsa satıcinızla irtibata geçin. Kalibinizda veya cihazin özel iç ayarlarinda yapilacak degisikliklerle bu şikayetleriniz kolayca giderilebilir.

Gürültüsüz bir ortamda bir kisi ile konusun. Konustugunuz kisinin yüzüne bakin ve anlamadiginiz kelimeleri tekrarlatin. Anlamanizi güçlestirecek cihazlari(radyo ve televizyon) kapatin. Bu cihazin yükseltip size ilettigi seslere daha rahat alismanizi saglayacaktir.

İlerleyen günler:

Birkaç kişilik gruplarda konusmalara katilin ilk zamanlarda bu gruplarin seslerini tanidiginiz kisilerden olusmasina dikkat edin. Konusmalar sirasinda konuşmasini anlayamadiginiz kişinin konuşmasinin tekrarlamasini isteyin.

Birkaç kisi konuşurken, sizde başka biriyle konusmaya çalisin. Dinlerken konuşan kisinin mimiklerini ve dudaklarini izleyin. Daha büyük gruplarda, kalabalik içersinde konuşulanlar ve etraftaki sesler daha çok karişabilir. Bunlari ayirt edebilmek cihaz kullanmayan insanlar için bile zor olabilir. Sabirli olun, zamanla bu ayrimi yapabilecek duruma geleceksiniz.

Bir işitme cihazından Ne Bekleyebilirim?

Bir işitme cihazıni basariyla kullanabilmek zaman ve sabir ister. işitme cihazı normal duymayi geri getirmeyecegi gibi mevcut durumunuzda da gerileme yaratmaz. işitme cihazına uyum saglamak zaman alan bir süreçtir, bu süreç çevredeki sesleri duymayi ögrenmek ve degisik sesleri duymaya alişma aşamalarini içerir.

işitme cihazına alisabilmek için stressiz bir ortamda birkaç saat kullanarak baslamak gerekir. Kullanicilarin yeni duyma teknikleri edinmesi ve işitme kaybini kontrol altina alabilmesini saglayacak yetenekleri gelistirmesini saglayacak tipte programlar mevcuttur. Uzmaniniza danistiginiz takdirde kisisel ihtiyaçlarinizi karsilayacak programlar hakkinda daha ayrintili bilgi alabilmeniz mümkündür.

SES KONFORU:

Feedback Önleyici:

İşitme cihazınızda feedback oluyorsa bununla yaşamak, o sesle cihazı kullanabilmek çok zordur. İşte bu nedenle yeni geliştirilmiş Feedback block sistemiyle donatılmış olmalıdır. Bu yeni sistem ses frekanslarındaki feedbackleri araştırır ve bunları otomatik olarak siler. Artık feedback meydana geldiğinde kulağınız o kötü sesi duymayacak ve siz feedbacki hissetmeden sistem bunları silecek.

Konuşma ve gürültü yönetimi ve ses yumuşatma işitme cihazı kullanıcılarının karşılarına çıkan en büyük sorunlardan biri arka plandan gelen gürültü diğeri ise karşılıklı konuşmalarda yaşanan zorluklardır. Elektrik süpürgesinin sesi ve trafik gürültüsü rahatsız edici olabilir. Bu nedenle kullanılacak olan işitme cihazı bu tarz gürültüleri baskılama özelliğine sahip olmalıdır.

Uyumlu Yönsel Mikrofon:

Bir konuşma esnasında etrafınızdaki diğer konuşmaların duymanızı zorlaştırması sizi rahatsız edebilir. Bu yüzden cihaz yönlü mikrofon özelliğine sahip olmalıdır. Bu özellik sayesinde karşınızdaki kişiyle bir konuşma halindeyken arkanızdaki başka konuşmanın gürültüsünü yumuşatıyor böylece siz de konuşmanızı sağlıklı bir şekilde sürdürüyorsunuz.

Öğrenme (veri edinme):

Data learning (veri öğrenme) özelliği sizin değişik ortam ve koşullarda hangi ses seviyesinde duyabileceğinizi öğrenir. Bu gelişmiş sistem , farklı ortamlarda hangi ses seviyesinde rahatlıkla duyabileceğiniz öğrenmenin yanı sıra sesi yüksek ya da daha kısık olarak ayarlayarak duyduğunuz sesin kalitesini arttırır.

Frekans aralığı:

İşitme kaybı olan hastalar için seçilecek cihazın geniş frekans aralığına, kanal ve program sayısına sahip olması bu özellik konuşmanın anlaşılabilirliğini arttırmaktadır.

FM sistemi:

Çocukların okulda daha etkin öğrenmelerini sağlar.

Nano kaplama:

İşitme chazını su ve nemden, dış etkenlerden koruyarak daha uzun ömürlü olmasını sağlar.

Medya’da Biz

Sorularınız mı var?

Video Konferans ile tüm merak ettiklerinize cevap bulabilirsiniz