Stapedektomi/ Stapedotomi” ameliyatı ile otoskleroz hastalığı nedeni ile hareketi kısıtlanan üzengi (stapes) kemiğinin tamamının yada üst kısmının çıkartılarak yerine ses dalgalarını iç kulağa iletecek bir protez( piston) konulmaktadır. Lokal ya da genel anestezi altında yapılabilen bu ameliyat ile %90-95 oranında son derece başarılı sonuçlar alınmakta hastaların büyük çoğunluğunda iletim tipi işitme kaybı tamama yakın düzeltilebilmektedir.
Çok hafif iletim tipi işitme kaybı olan veya iç kulak işitme organlarının ciddi oranda etkilendiği ileri derecede sinir tipi işitme kaybı olan hastalarda ameliyat önerilmemektedir. Bunu dışındaki tüm otoskleroz hastalarında ameliyata engel ciddi bir sağlık sorunu olmadıkça stapedektomi ameliyatı önerilmektedir. Ameliyattan sonra birkaç gün baş dönmesi olabilmektedir. Ameliyat sonunda kulak içersine yerleştirilen cerrahi süngerler 7-10 günde alınmakta hastalar bu süre sonunda normal hayatlarına dönebilmektedir.
Otoskleroz ameliyatının çeşitli evreleri ve piston yerleştirilme tekniği.
Hastanemizde bu ameliyatı Zeiss Vario cerrahi mikroskop, Medtronik skeeter otolojik drill ( Taban delici) ve flouroplastik teflon piston kullanarak genel anestezi altında yapmaktayım.
Son 4 yıldır 17 hastaya bu ameliyatı uyguladım, 1 hastada geçici baş dönmesi ( yaklaşık 2 ay azalarak devam etti sonrasında tamamen iyileşti) ve 1 hastada da pistonun yerinden oynamasına bağlı işitme gap in devam etmesi ( bu hasta daha sonra revizyon ameliyatıyla düzeltildi) dışında bir durumla karşılaşmadım.
Uygun cerrahi ekipman ve cerrahi tekniklerle yapılan stapedotomi ameliyatının riskleri oldukça az olmakla beraber her ameliyatta yaklaşık %1 oranında işitme kaybı riski bulunmaktadır. Bunun dışında çok daha nadir olarak kulak zarında delik oluşması, yüz sinirinin zedelenmesi, kulakta enfeksiyon oluşması, pistonun erken dönemde yerinden çıkması gibi komplikasyonlar izlenebilmektedir.
ÖZETLE: İyi bir ekip ve donaımla yapıldığında son derece kolay ( yaklaşık 1 saat süren) ve sonuçları başarılı bir cerrahi